Europa moet oppassen voor deflatie, de Franse minister voor industrie wil Franse telecombedrijven sterk houden en rapper Puff Daddy breidt zijn imperium uit. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Deflatie is een `clear and present danger`, waarschuwt de hoofdeconoom van het IMF, Olivier Blanchard. Blanchard zei tegen de Duitse krant Handelsblatt dat er vooral in de eurozone een kans op deflatie bestaat. Daarbij bevinden vooral de perifere landen zich in de gevarenzone omdat de prijzen er al dalen of stagneren, aldus Blanchard. Dat verergert de schuldenproblematiek omdat de reële waarde van de schulden van huishoudens, bedrijven en overheden stijgt.

Maar anderzijds verbeteren dalende prijzen de concurrentiepositie, vulde Blanchard aan. Het IMF is vanwege de veel te lage inflatie en het risico op deflatie bezig met een campagne om de ECB zo ver te krijgen het monetaire beleid verder te verruimen. Daarbij stuurt het IMF aan op een verdere verlaging van de rente en het massaal opkopen van obligaties in de open markt door de ECB.

2.Arnaud Montebourg, de spraakmakende Franse minister van Industriële Vernieuwing, heeft nogmaals zijn voorkeur uitgesproken voor de overname van de mobiele aanbieder SFR door Bouygues. Volgens Montebourg zou een overname van SFR door het rivaliserende Numerical leiden tot een destructieve prijzenoorlog in de Franse mobiele markt, die een aantal jaren geleden werd opengebroken door prijsvechter Iliad.

Bij een overname door Bouygues zal het aantal mobiele spelers dalen van 4 naar 3. Maar bij een overname door kabelaar Numerical blijven er vier spelers actief. Door zijn voorkeur voor Bouygues uit te spreken wil de Franse minister mogelijk Franse mobiele spelers sterk houden, met het oog op de consolidatieslag in de Europese telecomsector. Montebourg zou zodoende kunnen voorkomen dat de Franse telecombedrijven ten prooien vallen aan buitenlandse partijen.

3.De Europese ministers van Financiën zijn er ook vannacht niet in geslaagd een akkoord te sluiten over de bankenunie. Dat betekent dat het nog steeds niet duidelijk is wie straks bepaalt of en hoe een probleembank uit zijn lijden wordt verlost en wie voor de kosten opdraait. Europa wil een akkoord door het parlement hebben geloodst vóórdat het Europees Parlement in april met reces gaat. In mei zijn de Europese verkiezingen en naar verwachting zullen eurosceptische partijen flink winnen. Daardoor zal het een stuk moeilijker wordt om lidstaten zo ver te krijgen dat zij een (klein) deel van de kosten van het afwikkelen van zieke banken gemeenschappelijk gaan dragen.

4.Sean Combs, beter bekend als de rapper Diddy of Puff Daddy, is zijn imperium verder aan het uitbreiden. De hip-hoptycoon is volgens persbureau Bloomberg van plan 200 miljoen dollar te bieden voor de kabelzender Fuse. Combs, die al actief is in likeuren, mode en andere media-activiteiten, wil Fuse samenvoegen met zijn kabelzender Revolt TV.

5.AkzoNobel heeft vandaag zoals verwacht de doelstellingen voor 2015 bevestigd. AkzoNobel, dat vandaag de beleggersdag in Londen houdt, mikt onder op een nettoschuld die kleiner is dan twee keer de EBITDA (operationele winst exclusief afschrijvingen) en een rendement op investeringen van minimaal 9 procent.

6.De Telegraaf meldt vanochtend dat onderzoekers van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras op bezoek zijn bij hun leverancier SBM Offshore. Volgens de krant zijn de onderzoekers sinds vorige maand in het hoofdkantoor in Schiedam vanwege de smeergeldaffaire waarin de leverancier van FPSO’s in verwikkeld is. Voor beide partijen is een goede uitkomst van groot belang. Petrobras is de belangrijkste klant van SBM. Daarnaast is voor Petrobras de keuze voor andere leveranciers van FPSO’s beperkt. Het Japanse Modec is namelijk de enige echte concurrent van SBM.

7.Het meest gelezen artikel vandaag bij persbureau Bloomberg: een hooggeplaatste valutahandelaar bij het Britse Lloyds Banking Group heeft informatie over een order van zijn eigen bank gedeeld met een handelaar van een ander bedrijf, dat volgens het artikel waarschijnlijk BP was. Dat geintje kostte Lloyds naar verluidt 750.000 pond. Lloyds zegt de zaak in onderzoek te hebben genomen en toezichthouders op de hoogte hebben gebracht. BP ontkende op zijn beurt dat het de wet heeft overtreden.

8.Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend met lichte winsten begonnen, terwijl de obligatiemarkt weinig doet en de rente op staatsobligaties van de kernlanden in de eurozone vlak is. Handelaren kijken nog wel met een schuin oog naar de Oekraïne, maar de crisis in het Oost-Europese land speelt momenteel niet echt een rol van betekenis meer.

9.Op de beursagenda staan vandaag de nationale rekeningen van de zwakke broeders in de eurozone: Cyprus, Griekenland en Italië. En die cijfers liegen er niet om. Ten opzichte van de piek in 2007 is de Griekse economie met 23 procent gekrompen, waardoor de economie in reële termen even zo groot als in 2000.

De Italiaanse economie is 9 procent kleiner dan in 2007. En omdat Italië de hausse jaren van het vorige decennium heeft gemist, is de economie ook ongeveer even zo klein als 14 jaar geleden.

Gemeten naar de ontwikkeling van het reële bbp hebben de regeringen van Berlusconi (tot eind 2011) en de onder de voogdij van Brussel, Berlijn en Frankfurt staande regeringen van Monti en Letta de economie zelfs nog slechter geleid dan Mussolini deed ten tijde van de Grote Depressie.

10.Bank of England-topman Mark Carney en zijn collega’s zullen vandaag waarschijnlijk peentjes zweten. Parlementariërs zullen de top van de Bank of England aan de tand voelen over de valutafraude, die wel eens groter kan zijn dan het Liborschandaal. De Bank of England is recentelijk in verlegenheid gebracht door berichtgeving dat het al jaren lang op de hoogte was van manipulatie van ’s werelds grootste financiële markt door bankiers, maar verzuimde om in te grijpen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl